Airco kopen? Waar moet u op letten?

In veel huishoudens is een airco niet meer weg te denken. Een airco wordt gebruikt om met warme dagen het huis af te koelen, maar ook om met koude dagen het huis juist te verwarmen. De vele mogelijkheden van een airco maken hem dan ook erg populair. Misschien heeft u er zelf ook al aan gedacht om een airco te kopen? Maar dan blijft er nog een vraag open. Waar moet u op letten bij het kopen van uw airco? Samen met Airco installatiebedrijf Aximaref hebben we de belangrijkste punten op een rij gezet.

Wat voor soort airco wilt u?

Om een airco te kopen, moet u eerst weten wat voor airco u wilt. Zo zijn er meerdere opties. Er is bijvoorbeeld een mobiele airco, die u in de avond kunt verplaatsen. Een splitairco die slechts één kamer kan koelen, een multisplit airco die meerdere kamers apart kan koelen en ga zo maar door. Om deze keuze te maken, moet u weten waarvoor u uw airco wilt gebruiken.
Energielabel

Een airco kunt u verkrijgen met verschillende energielabels. De goedkoopste manier om uw huis te kopen, is toch met een ventilator. Verder kunt u kijken naar de energielabels voor hoe energie zuinig uw airco is. Op uw aircosysteem staat een tabel met verschillende kleuren. Deze kleuren geven aan hoe energiezuinig hij is. Zo is energielabel A groen. Groen staat voor energiezuinig. De rode labels zijn echte energievreters en slecht voor uw portemonnee en het milieu.

Waar moet u nog meer op letten?

Bij het kopen van een airco is het aan te raden naar een aantal punten te kijken. Zo moet u kijken naar hoeveel geluid de airco produceert. Mocht u uw airco bijvoorbeeld in uw slaapkamer hebben, wilt u natuurlijk niet wakker gehouden worden door het geluid van uw airco. Mocht u een airco nemen met een binnen en buitenunit, moet u ook weten hoeveel meter beide units van elkaar gescheiden kunnen worden. Zo kunt u beter bepalen waar de airco moet worden geplaatst. Verder moet er nog om de afvoer van condens water gedacht worden. Bij een mobiele airco kunt u bijvoorbeeld een slang door het raam plaatsen. Ook moet u weten waar u uw airco voor wilt gebruiken. Alleen als koeling? Hoeveel koelcapaciteit wilt u dan? Of wilt u hem in de winter ook als verwarming gebruiken? Laat u ook informeren bij de airco winkel of door de aircomonteur. Misschien dat zij iets weten, waar u nog niet aan hebt gedacht.

Prijzen

De prijs van een airco verschilt op vele fronten. Belangrijk voor de prijs is het merk airco. Ook het doel van de airco is belangrijk. Een airco die alleen koelt, is vaak goedkoper dan een airco die zowel als verwarming als koeling gebruikt kan worden. Daarnaast is het belangrijk dat u weet welk oppervlakte de airco moet afkoelen. Een gemiddelde airco kost tussen de €300 (mobiele airco) en de €700 euro (goedkope splitunit). Dit zijn echter vaak geen merk airco’s. Voor echte topmerken betaalt u al snel €1.500 tot €2.000 euro.