Condensatievocht vermijden

Heeft u last van condensatievocht in uw badkamer, keuken of een andere ruimte in huis? Dat is één van de meest voorkomende vochtproblemen in gebouwen. Niet zo zeldzaam dus, maar wel schadelijk aangezien hier schimmels door kunnen ontstaan. Wilt u condensatievocht vermijden? Lees dan hier hoe dat kan.

Wat is condensatievocht en wat zijn de gevolgen?

Wat is condensatievocht dan precies en waarom is het zo belangrijk dit te vermijden? Condensatievocht is het vocht dat ontstaat wanneer u kookt, wast of gewoon leeft in uw huis. Vaak neemt dit snel af, echter: als er te weinig natuurlijke ventilatie in huis is zal de luchtvochtigheid in huis toenemen. Het vocht slaat dan neer op koude oppervlakten in huis. Er zullen vervolgens (al dan niet zichtbaar) schimmels en zwammen groeien. Dat is zowel schadelijk voor uw gezondheid als voor het huis. Daarnaast kan condens ongedierte aantrekken, uw muur en behang aantasten en een onbehaaglijk gevoel bij u creëren. Het is derhalve zeker zaak om dit tegen te gaan zodat uw huis en uzelf in goede gezondheid verkeren.

Hoe ontstaat condensatievocht?

Condensatievocht ontstaat dus wanneer het vocht dat u creëert door bijvoorbeeld te koken of douchen, neerslaat op koude oppervlakten zoals ramen en muren. Dit gecombineerd met gebrek aan een ventilatiesysteem of natuurlijke ventilatie zorgt voor een condensatie probleem. Als er geen efficiënte ventilatie is zal de luchtvochtigheid stijgen met alle nare gevolgen van dien. Daarom is het van belang dit te bestrijden en te voorkomen in de toekomst.

Hoe kan ik condensatievocht vermijden?

Hoe voorkomt/bestrijd u condensatievocht? Door de oorzaak aan te pakken. De enige oplossing is dus goed ventileren. Als er genoeg verse lucht wordt geventileerd in een woning, dan zal de luchtvochtigheid dalen. Gevolg is dat de muren zullen uitdrogen en schimmel verwijderd kan worden. Ventileren doet u door bijvoorbeeld ramen open te zetten. Zo komt er frisse lucht binnen. Daarnaast kunt u gebruik maken van een ventilatiesysteem of airco. Deze voorziet de ruimte systematisch van schone lucht. Ook kan een afzuigventilatie ervoor zorgen dat vochtige lucht snel naar buiten wordt geventileerd. Tenslotte kunt u bijvoorbeeld in de badkamer oppervlakten warm houden met behulp van vloerverwarming en dergelijke. Schimmels vermijdt u door natte oppervlakten na bijvoorbeeld het koken en douchen, droog te vegen met een handdoek. Verschijnen er ondanks dit toch zwarte vlekken op oppervlakten door de condensatie? Dan kunt u deze verwijderen met water en bleekwater om de ontwikkeling van schimmels toch te vermijden.

Een vakman inschakelen

Krijgt u maar geen grip op condensatie- en vochtproblemen in uw woning? Neem dan contact op met het landelijke vochtbestrijding netwerk van Contravocht. Contravocht heeft ruime ervaring in vochtproblemen en het verhelpen ervan.