Warmtepomp advies & info

Naast een bijdrage aan het milieu levert duurzaam verwarmen u een financiële besparing op. Er wordt op een efficiënte manier elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van jouw woning in plaats van de cv-ketel die gas gebruikt. De warmtepompinstallatie vervangt de ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem Door warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater te halen maakt de installatie bruikbare energie. Een warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor warm water, het verwarmen en in sommige gevallen ook het koelen van je huis. Bij een water/water warmtepomp, die werkt met een gesloten watercircuit onder de grond, hoeft er geen energie gebruikt te worden om het huis te koelen. De hybride warmtepomp, een combinatie van een gasgestookte Cv-ketel en een warmtepomp, valt niet meer in deze subsidie regeling en zullen wij dan ook niet adviseren. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit, een cv-ketel werkt op gas.

Type warmtepomp Gemiddelde kostprijs
Grond-water warmtepomp Vanaf 10.000 à 25.000 euro
Water-water warmtepomp Vanaf 15.000 euro
Lucht-lucht warmtepomp Vanaf 4.000 à 7.000 euro
Lucht-water warmtepomp Vanaf 4.000 à 7.000 euro
Hybride warmtepomp Vanaf € 5.000 à € 7.000

Meer informatie en prijzen vind je op Warmtepompgids.be.

Terugverdientijd warmtepomp

Wanneer je kiest voor een warmtepomp, dan kies je voor een investering op lange termijn. Dat wil zeggen dat je duurzaam gebruik gaat maken van natuurlijke bronnen en dat je de investering die hiermee gemoeid is op langere termijn terug gaat verdienen. Hoe lang de terugverdientijd van een warmtepomp precies bedraagt, is zonder nadere informatie lastig in te schatten. Hoewel een precieze terugverdientijd formuleren erg moeilijk is, kunnen we wel een schatting doen. De prijs van luchtpompen kan je terugverdienen in een periode van tien tot vijftien jaar.

Wat bespaart u aan energie met een warmtepomp?

Hybride warmtepomp: bespaart u gemiddeld 300 euro per jaar

Lucht/lucht warmtepomp: bespaart uw zo’n 500 euro per jaar

Lucht/water warmtepomp: bespaart u ongeveer 500 euro per jaar

Water/water warmtepomp: bespaart u tot wel 800 euro per jaar

Bodem/water warmtepomp: bespaart u ook tot wel 800 euro per jaar

Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht-lucht systeem verwarmt je woning via de lucht, terwijl de lucht-water warmtepomp je woning zal verwarmen via de vloerverwarming of via radiatoren. Wanneer er in een ruimte in je woning nog helemaal geen verwarming aanwezig is, is het raadzaam om een lucht-lucht warmtepomp systeem te installeren. Een lucht-lucht warmtepompsysteem kan behalve voor verwarming ook worden gebruikt als airco in een warme periode. Een lucht-lucht warmtepomp zal de warmte die benodigd is voor het verwarmen van jouw woning onttrekken aan de buitenlucht.

Warmtepomp verbruik

Lucht/water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp is een warmtepompsysteem die de buitenlucht als bron gebruikt. Nadeel is wel dat warmtepompen lucht water gebruik maken van de buitenlucht als energiebron, en dat die buitenlucht sterk verschilt van seizoen tot seizoen.Dat betekent dat je je huis met een lucht/water warmtepomp het hele jaar door energiezuinig kunt voorzien van cv-verwarming, warmtapwater en – op warme zomerdagen -van koeling. Een lucht-water warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair of centrale verwarming. De bovenste (blauwe) grafiek geeft het rendement van een bepaald type lucht/water warmtepomp weer: de COP bij een bepaalde aanvoer temperatuur en brontemperatuur (de bron is hier de buitenlucht).

Bodem/water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de bodem als warmtebron wat betekent dat de verschillende seizoenen van het jaar weinig tot geen invloed hebben op het rendement van de warmtepomp. Anders dan bij een warmtepompsysteem die de buitenlucht als bron gebruikt, heeft een bodem-water warmtepomp een kleine invloed op de SCOP (de SCOP is de gemiddelde COP gerekend over het hele stookseizoen). Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan de warmtepomp in je woning die de vrijgekomen warmte-energie gebruikt voor het verwarmen van het leidingwater in het verwarmingssysteem. Daarvoor in de plaats komt een bodem-water warmtepomp die 100% van het vermogen, om te verwarmen en warm water te maken, uit de bodem haalt.

Water/water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruiken voor de verwarming in huis en/of de productie van warm water heeft verschillende voordelen Omdat het grondwater dat voor de water-water warmtepomp gebruikt wordt altijd op een constante temperatuur blijft, heeft de water-water warmtepomp het hoogste rendement van alle warmtepomp systemen. Als je afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming) goed bij je huis past, kan de temperatuur van het verwarmingswater zo laag mogelijk blijven en werkt de warmtepomp het zuinigst. Toepassing: verwarmen of passief koelen van meerdere woningen op één bron of groter utiliteitsgebouw(en), normaliter bij een benodigd afgegeven vermogen van meer dan 60 kW. De energie haalbron hiervoor is een openbron, grondwater wordt aan de ene zijde uit de bodem omhoog gehaald, door een warmtewisselaar geleid en aan een andere zijde weer terug de bodem in gebracht. Toepassing: verwarmen of passief koelen van één woning of utiliteitsgebouw of meerdere hiervan, normaliter tot een totaal benodigd afgegeven vermogen van 60 kW. De energiebron voor deze warmtepomp is een gesloten aardwarmtesonde of collector (verticaal of horizontaal buizensysteem) in de bodem, door deze buizen wordt water met een antivriestoevoeging rond gepompt.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp, en is goed toepasbaar in zowel bestaande als nieuwe woningen waar nu nog alleen een gasketel hangt. De ketel warmt de warmtewisselaar op, het cv-water stroomt via de driewegklep de ketel uit naar het verwarmingsafgiftesysteem (radiatoren bijvoorbeeld) als het door het afgiftesysteem heen is komt het afgekoelde retour-cv-water in de buffer terecht, de buffer is opgewarmd door de ventilatielucht warmtepomp, het cv-water wordt dus weer iets opgetild in temperatuur, de ketel warmt het weer verder.

Welke warmtepomp voor mijn zwembad?

De warmtepomp moet namelijk voldoende capaciteit hebben om al het zwembadwater effectief te kunnen verwarmen. De ECO+ warmtepomp kan het zwembadwater verwarmen vanaf een buitentemperatuur van 10°C, dus ook wanneer het buiten nog fris is, kun jij al van lekker verwarmd zwembad genieten. Je draait de knop naar de gewenste temperatuur en de ECO+ warmtepomp start met het zwembadwater te verwarmen. De Comfortpool warmtepompen zijn uitgerust met een hoogwaardige titanium warmtewisselaar en daarmee goed bestand tegen langdurige blootstelling aan (zout) zwembadwater. Hoeveel stroom de ECO+ 5 warmtepomp daadwerkelijk van dag tot dag gebruikt is moeilijk te zeggen, dit is namelijk afhankelijk van vele factoren zoals de zwembadgrootte, de buitentemperatuur, het gebruik van isolerend afdekzeil, de afstand tussen de warmtepomp en het zwembad, etc. De warmtepomp gebruikt de warmte die al in de buitenlucht zit, en is daarmee een zeer energiezuinige manier van zwembadverwarming. Bij een zwembad van 8×4 meter heb je ongeveer een warmtepomp met een verbruik van 2.3 kW. Afgerond kom je dus op 1.725 uren x € 0,25 = € 430,00 per jaar.

Is een warmtepomp goedkoper dan gas?

Afhankelijk van de woonsituatie bespaar je met een lucht-water-warmtepomp tot wel € 500 aan stookkosten per jaar. Uit Nederlandse cijfers blijkt dat een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen in een nieuwbouwwoning altijd voordeliger is dan verwarmen op gas. Een geothermische warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen scoort dan ook beter dan verwarmen op gas of elektriciteit. Dankzij een warmtepomp is gas overbodig en bespaar jij geld op de jaarlijkse energierekening. Tenslotte valt ook het multifunctionele karakter van een warmtepomp op. Want je kan er meer mee doen dan enkel een woning verwarmen of van sanitair warm water voorzien. Ook de prijs speelt mee in de beslissing om te kiezen voor een geothermische warmtepomp in plaats van verwarmen op gas.

Eisen voor nieuwe verwarmingstoestellen

Warmtepomp prijzen

Een hybride warmtepomp zal gemiddeld €2.000 kosten, wat een van de laagste is. De grond-water warmtepomp prijzen voor installatie zijn het hoogst, deze voegen gemiddeld €8.000 aan het aankoopbedrag toe. De goedkoopste soort is een hybride warmtepomp, prijzen starten vanaf €7.000 (inclusief ketel en montage) en de kosten stijgen tot €27.000 voor een grond-water warmtepomp (inclusief montage en boiler). Toepassing: verwarmen of passief koelen van één woning of utiliteitsgebouw of meerdere hiervan, normaliter tot een totaal benodigd afgegeven vermogen van 60 kW. De energiebron voor deze warmtepomp is een gesloten aardwarmtesonde of collector (verticaal of horizontaal buizensysteem) in de bodem, door deze buizen wordt water met een antivriestoevoeging rond gepompt. De premiebedragen hangen af van het type warmtepomp: 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp, 1.500 euro voor een lucht-waterwarmtepomp, 800 euro voor een hybride lucht-waterwarmtepomp en ten slotte 300 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp. Lucht/water warmtepomp, totaal toestel + energiekosten per jaar: € 1362,- Hoe groter je woning is, des te meer vermogen zal er nodig zijn om die te verwarmen, is je huis echter supergoed geïsoleerd dan kan de grote van het warmtepomp vermogen weer meevallen.

Premie voor warmtepompen

Daarnaast krijg je ook een premie omdat de Belgische overheid wilt dat je met een warmtepomp enkel je huis verwarmt (en ook warm tapwater) en niet zo zeer om de woning in de zomer te koelen. Bovendien zijn er tal van warmtepomp premies te verkrijgen waardoor het een enorm interessante investering is! Voor nieuwbouwwoningen kunt u geen afzonderlijke premie krijgen voor de installatie van een warmtepomp. Voor de installatie van een warmtepompboiler voor de productie van sanitair warm water heb je in 2020 recht op een premie van 300 euro (in 2021 zal dit bedrag tot 200 euro dalen), met een maximum van 40 procent van de factuur.

Premie voor een warmtepomp

Klinkerwerken prijzen en opties

Onder klinkerwerken valt een heel scala aan werkzaamheden. Het aanleggen van uw oprit, terras, tuinpad… Een klinkerwerker legt parkings, opritten en terrassen aan. Een vakman is u van dienst voor alle soorten bestrating! Of het nu gaat over de aanleg van uw oprit, een multifunctioneel terras, het bestraten van wandelpaden in uw tuin of het aanleggen van een bijkomende ruime parking, klinkers bieden voor al deze projecten de gepaste oplossing.

Tuinpad aanleggen

Het aanleggen van een tuinpad kan met verschillende soorten materialen, van klinkers, grind, tegels tot kasseien en nog veel meer. Klinkerwerken, sierbestrating met grind, een terras of een oprit; vaak zijn het deze afwerkingen die je woning of bedrijf en de omheinende tuin helemaal af maken. Volgens uw wensen en budget wordt samen met een professional gezocht naar de juiste materialen voor de uitstraling die u wenst voor uw tuinpad.

Wat kost het bestraten van een tuin?

Tuin bestraten Kosten incl. btw
Stratenmaker € 30 – € 40 per uur
€ 10 – € 20 per m2
Bestrating stenen € 15 – € 65 per m2
Ophoog- en voegzand € 50 – € 70 per (1 m3)
Opsluitbanden € 2 – € 5 per meter

Wat kost een stratenmaker?

Kosten stratemaker Prijs
Stratenmaker per uur € 30 – € 60
Stratenmaker per m2 € 10 – € 20
Voorrijkosten per km € 0,25 – € 0,40
Bestratingstegels per m2 € 15 – € 65

Diverse soorten bestrating

U kunt bij ons terecht voor nagenoeg alle soorten bestrating, denk aan het leggen van sierbestrating, tuintegels, klinkers, terras tegels, waaltjes of stoeptegels. Een stratenmaker levert alle soorten straatwerk van betontegels, natuursteen, gebakken klinkers en grindtegels tot stoeptegels, sierstenen, koppelstones en terrastegels.

Handig: Artikel op ons blog over duurzame bestratingsmateriaal.

Grindtegels

Ga bijvoorbeeld voor de uitgewassen grindtegels, waarbij de deklaag van 2cm ervoor zorgt dat de stevige betontegels een uitstraling hebben die goed past bij de rest van de uitstraling van de tuin. Het soort stenen en de kenmerken daarvan zijn natuurlijk wel van grote invloed op uw (sier)bestrating: vorm en gewicht hebben bijvoorbeeld direct invloed op de complexititeit van het leggen en maximale belastbaarheid, terwijl kleur en uitstraling weer beslissende invloed heeft op de look en feel van het terras of de bestrating. Over het algemeen zult u een keuze maken uit natuursteen tuintegels, keramische tuintegels of betontegels Wij bespreken deze soorten in het algemeen.

Klinkerbestrating en waaltjes

Klinkerbestrating en waaltjes zorgen voor een authentieke uitstraling, maar nieuw gebakken klinkerstenen passen ook goed in een strakke, moderne tuin. Zeker als u meerdere steensoorten gebruikt wilt maken bij de sierbestrating, is het verstandig eerst met en stratenmaker te overleggen en een ontwerp te laten maken. Hoewel er voor een sierbestrating ook gewone tuintegels kunnen worden gebruikt, staat de term meestal voor producten als siergrind, siertegels of kiezels.

Natuursteen tegels

Natuursteen tegels: deze tegels zijn uniek, omdat er geen enkele tegel gelijk is. Deze tegels kunnen uit vele soorten gesteente gemaakt zijn en worden ook veel gebruikt om een terras aan te leggen. Dan zijn grote natuurstenen tuintegels waarschijnlijk een goede keuze, maar wil je liever een landelijke of natuurlijke tuin? Bij gebakken bestrating kunt u denken aan mooie gekleurde klinkers die uw tuin of oprit een authentieke uitstraling geven.

Gebakken tuintegels

Gebakken tuintegels worden geproduceerd van diverse kleisoorten en zijn verkrijgbaar in vele kleuren, vormen en texturen. Een specialist in klinkerwerken heeft een uitgebreid assortiment bestrating, waaronder natuursteen, keramiek, beton bestrating en gebakken klinkers Wij hebben bestrating in diverse kleuren en afmetingen in het assortiment, afkomstig van verschillende leveranciers. De keuze voor het straatwerk van de bestrating van een terras, oprit of looppad moet passen in de totale uitstraling van uw tuin.

Handige links:

Keramiek tegels

Legverbanden bestrating

De buitenzijde van de gevel isoleren

Wanneer u er voor kiest om de buitenzijde van uw gevel, dit kan dit uw woning zijn maar ook uw onderneming, te isoleren spreken we dan ook van na-isoleren. Dit omdat er normaalgesproken bij de bouw van een pand al sprake is geweest van isolatie aan de binnenkant van het gebouw. Bij het isoleren aan de buitenzijde kunt u onder meer kiezen voor het aanbrengen van het gewenste isolatiemateriaal met een bepleistering er bovenop. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een extra muur op te trekken als gevelbekleding.

Wat een reden is of aanleiding kan geven om de buitenzijde van de gevel te isoleren, is dat via deze gevel veel warmte verloren gaat. Door te isoleren bespaart u op de stookkosten, zoals gas, en ontziet u het milieu. De kosten van het isoleren van de buitenzijde van de gevel kunnen op het moment zelf wat hoog uitvallen, maar op de lange termijn levert dit juist geld op doordat uw gasrekening omlaag gaat. U bent in dit geval af van vochtproblemen en het pand ziet er bovendien als nieuw uit.

Bent u op zoek naar een specialist in gevelisolatie? Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes voor isolatie via de website van Boomer. Via Boomer vergelijkt u vrijblijvend maximaal 5 offertes.

Welke manieren zijn er?

U kunt de buitenzijde van uw gevel op verschillende manieren laten isoleren. Zo kunt u er voor kiezen om uw gevel ecologisch te laten isoleren. Dit is een milieuvriendelijke manier van isoleren en is iets wat tegenwoordig steeds meer wordt toegepast. Het ecologisch isoleren houdt in dat bij de productie van deze materialen weinig energie wordt gebruikt en op het moment dat de levensduur van het isolatiemateriaal verlopen is, dat deze dan volledig composteerbaar of recyclebaar wordt.

Naast de milieuvriendelijke isolatie kunt u ook crepi gebruiken. We spreken van crepi of gevelbepleistering wanneer de fundering niet verbreed mag worden en waarbij de ramen al geplaatst zijn. Dit is een snelle en goedkopere manier van isoleren op het moment dat u het werk niet zelf gaat uitvoeren. Een andere manier is het isoleren van de buitenzijde van de gevel met steenstrips. Dit geeft een uitzicht van bakstenen en biedt tegelijkertijd de voordelen van crepi.

U kunt er ook voor kiezen om echte bakstenen voor de buitengevel te gebruiken. In dit geval moet er meestal eerst een extra fundering geplaatst worden en kan er overwogen worden om de oude buitenmuur af te breken als dit nodig is. Dit is alleen een goede oplossing op het moment dat u grondig wilt renoveren. Tenslotte kunt u de buitenzijde van uw pand isoleren door middel van een houten gevelbekleding. Dit geeft een pand een natuurlijke uitstraling en daarbij kan er gekozen worden voor diverse, voor buiten geschikte, houtsoorten voor een extra mooie look. Bij deze methode worden isolatieplaten op de muur vastgemaakt en vervolgens worden verticale latten op de gevel geplaatst.

Subsidies op isolatie

Wanneer u uw woning of pand, aan de buitenkant, gaat isoleren is het goed om te weten dat u hiervoor ook subsidie van de overheid kunt krijgen. Er zijn geregeld subsidies beschikbaar op o.a. spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Welke subsidies voor isolatiewerken in aanmerking kunnen komen kunt u vinden op het internet. Hier kunt u ook terugvinden aan welke voorwaarden de isolatie moet voldoen. Een andere mogelijkheid is om navraag te doen bij uw gemeente om erachter te komen of u recht heeft op subsidie. Het is namelijk mogelijk om naast de subsidie van de landelijke overheid, ook nog extra subsidie van de gemeente te verkrijgen.

Soorten isolatiechape

Naast het isoleren van uw woning via het dak, spouwmuur of deuren, is het ook belangrijk om uw huis te isoleren met behulp van vloerisolatie. Daarvoor kunt u gebruik maken van isolatiechape. Chape is de cement laag waarop een vloerbedekking (zoals laminaat, parket of tegel) wordt geplaatst. Bij isolatiechape is hier isolerend materiaal aan toegevoegd. Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende soorten isolatiechape en diens voordelen.

Schuimbeton

Schuimbeton wordt gemaakt van cement- of mortelspecie en stabiel schuim. Het is een vloeibare chape met hele goede cohesie. Schuimbeton is licht, past zich makkelijk in kleine hoeken van de kamer en is makkelijk verwerkbaar. Het is de goedkoopste oplossing van de vier soorten die hier benoemd worden. Hierdoor lever je mogelijk wel ook in op kwaliteit.

Argex

Argexchape wordt gemaakt van beton gecombineerd met argexkorrels. Deze korrels verhogen de isolerende waarde van dit beton. Strikt genomen heet dit dan ook geen isolatiechape, maar het wordt wel zo gebruikt. Argexbeton is een hele lichte chape wegens de celvormige structuur van de argexkorrels en de grote hoeveelheid lucht hiertussen.

Polystyreenkorrels

Isolatiechape van polystyreenkorrels bieden de meeste isolatie. Deze korrels, die een diameter van 2 tot 6 millimeter hebben, geven de chape zijn isolerende waarde. De korrels worden gemengd met water en cement waardoor de chape ontstaat. Deze chape komt voor in verschillende varianten, vaak zijn hierbij additieven toegevoegd om de isolerende waarde omhoog te halen.

PUR-granulaten

De laatste variant is een isolatiechape met PUR-granulaten. De basis wordt hier gemaakt van granulaatkorrels. PUR-schuim sluit perfect aan op afvoerbuizen en dergelijke. Vaak wordt dit gebruikt als vervanger van isolatieplaten.

Voordelen van isolatiechape

Isolatiechape brengt verschillende voordelen met zich mee. Deze komen in meer of mindere mate voor, afhankelijk van de soort isolatiechape die u kiest. Allereerst biedt isolatiechape natuurlijk meer warmte en isolatie dan de traditionele chape. Het biedt u meer wooncomfort en een besparing op uw energierekening. Daarnaast droogt isolatiechape sneller dan de traditionele chape. Alle isolerende chapes bieden een nagenoeg perfect resultaat tot in de kleinste hoekjes.

Hier moet u rekening mee houden

Er zijn enkele punten waar u rekening mee moet houden, wanneer het isolatiechape betreft. Allereerst is dit geen volwaardige isolatie, maar eerder een aanvulling van een volwaardige isolatie. De isolatiewaarde van isolatieplaten ligt hoger dan die van isolatiechape. Daarentegen is de afwerking dus wel vele malen beter. Chapes hebben een iets hogere prijs dan isolatieplaten of PUR-schuim, maar brengen wel veel voordelen met zich mee. Die prijs weegt dus nauwelijks op tegen de voordelen van isolatieschuim.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen van isolatiechape? Via All-Chape.be komt u direct in contact met chapewerken specialisten bij u uit de buurt. Vergelijk meerdere offertes en bespaar op uw investering!

Condensatievocht vermijden

Heeft u last van condensatievocht in uw badkamer, keuken of een andere ruimte in huis? Dat is één van de meest voorkomende vochtproblemen in gebouwen. Niet zo zeldzaam dus, maar wel schadelijk aangezien hier schimmels door kunnen ontstaan. Wilt u condensatievocht vermijden? Lees dan hier hoe dat kan.

Wat is condensatievocht en wat zijn de gevolgen?

Wat is condensatievocht dan precies en waarom is het zo belangrijk dit te vermijden? Condensatievocht is het vocht dat ontstaat wanneer u kookt, wast of gewoon leeft in uw huis. Vaak neemt dit snel af, echter: als er te weinig natuurlijke ventilatie in huis is zal de luchtvochtigheid in huis toenemen. Het vocht slaat dan neer op koude oppervlakten in huis. Er zullen vervolgens (al dan niet zichtbaar) schimmels en zwammen groeien. Dat is zowel schadelijk voor uw gezondheid als voor het huis. Daarnaast kan condens ongedierte aantrekken, uw muur en behang aantasten en een onbehaaglijk gevoel bij u creëren. Het is derhalve zeker zaak om dit tegen te gaan zodat uw huis en uzelf in goede gezondheid verkeren.

Hoe ontstaat condensatievocht?

Condensatievocht ontstaat dus wanneer het vocht dat u creëert door bijvoorbeeld te koken of douchen, neerslaat op koude oppervlakten zoals ramen en muren. Dit gecombineerd met gebrek aan een ventilatiesysteem of natuurlijke ventilatie zorgt voor een condensatie probleem. Als er geen efficiënte ventilatie is zal de luchtvochtigheid stijgen met alle nare gevolgen van dien. Daarom is het van belang dit te bestrijden en te voorkomen in de toekomst.

Hoe kan ik condensatievocht vermijden?

Hoe voorkomt/bestrijd u condensatievocht? Door de oorzaak aan te pakken. De enige oplossing is dus goed ventileren. Als er genoeg verse lucht wordt geventileerd in een woning, dan zal de luchtvochtigheid dalen. Gevolg is dat de muren zullen uitdrogen en schimmel verwijderd kan worden. Ventileren doet u door bijvoorbeeld ramen open te zetten. Zo komt er frisse lucht binnen. Daarnaast kunt u gebruik maken van een ventilatiesysteem of airco. Deze voorziet de ruimte systematisch van schone lucht. Ook kan een afzuigventilatie ervoor zorgen dat vochtige lucht snel naar buiten wordt geventileerd. Tenslotte kunt u bijvoorbeeld in de badkamer oppervlakten warm houden met behulp van vloerverwarming en dergelijke. Schimmels vermijdt u door natte oppervlakten na bijvoorbeeld het koken en douchen, droog te vegen met een handdoek. Verschijnen er ondanks dit toch zwarte vlekken op oppervlakten door de condensatie? Dan kunt u deze verwijderen met water en bleekwater om de ontwikkeling van schimmels toch te vermijden.

Een vakman inschakelen

Krijgt u maar geen grip op condensatie- en vochtproblemen in uw woning? Neem dan contact op met het landelijke vochtbestrijding netwerk van Contravocht. Contravocht heeft ruime ervaring in vochtproblemen en het verhelpen ervan.

Duurzaam bestratingsmateriaal

Wanneer u een nieuwe parking, terras of tuinpad wilt aanleggen of anderzijds wilt gaan bestraten rondom uw huis, dan is het een verstandige keuze om over te gaan op duurzaam bestratingsmateriaal. De naam zegt het in feite al, met de keuze voor duurzaam bestratingsmateriaal investeert u in een zodanig robuuste aanleg van onder meer een parking of andere vorm van bestrating, dat deze voor langere tijd meekan en hierbij bestand is tegen allerlei invloeden van schade, verzakking, verwering, slijtage of vervuiling. Investeren in duurzaam bestratingsmateriaal levert niet alleen een grondige en kwalitatieve aanleg van bijvoorbeeld een parking op de korte termijn op, maar vooral ook op de lange termijn. Bestratingsmateriaal kan duurzaam ingezet worden tijdens zowel de fundering als de daadwerkelijke bestrating, waarbij het relatief stukken langer mee gaat dan andere materialen.

Duurzame fundering

De aanleg van bijvoorbeeld een parking op een duurzame manier begint bij de fundering. Wanneer de fundering goed is aangelegd, dan zal de algehele kwaliteit van de bestrating hiervan profiteren. Een goede fundering begint met de keuze voor het juiste materiaal. Om hierin een duurzame keuze te maken die niet alleen leidt tot de aanleg van een kwalitatief sterke oprit, maar ook tot eentje waarmee u jaren vooruit kunt qua veilig gebruik en laag onderhoud, dient u de kwaliteiten van verschillende soorten fundering met elkaar te vergelijken. Met name specialisé is erg geschikt als duurzaam materiaal voor de fundering van uw bestrating. Specialisé is een soort mengsel van cement en zand, wat voor zowel een compacte als stabiele ondergrond zorgt. Het voorkomt verzakkingen en gaat de vorming van onkruid tegen, vele malen beter in vergelijking met bijvoorbeeld zand. Een andere benaming voor specialisé is dan ook gestabiliseerd zand en is onder vrijwel alle omstandigheden en in vrijwel alle toepassingen te gebruiken als duurzame fundering.

Meer info over de prijzen van klinkerwerken op ons blog.

Duurzame bestrating

Na het aanleggen van een duurzame fundering met het gebruik van bijvoorbeeld specialisé, kunt u een bestrating gaan neerleggen van duurzaam materiaal. Hiertoe wordt steeds vaker beton gebruikt. Al in het proces om het te maken kan beton als duurzaam beschouwd worden. Het wordt energiezuinig geproduceerd, dat wil zeggen dat er relatief weinig energie nodig is om kwalitatief sterk beton te produceren. Ook in de aanleg van beton wordt er weinig energie verspild. Bovendien kan beton als zichzelf gerecycled worden, wat betekent dat van afvalbeton u weer nieuw beton kunt creëren in de aanleg van een bestrating. Verder is beton tegenwoordig erg kleurvast geworden, wat betekent dat verkleuring en andere vormen van slijtage vrijwel niet te herkennen zijn op beton. Beton staat eveneens bekend om diens sterke dichtheid, wat de vorming van onkruid en ander ongewenst vuil tegengaat. Ten opzichte van andere materialen kan beton vaak tientallen jaren mee, tegen relatief lage onderhoudskosten.

Bron: Leenen EVS Klinkerwerken – voor al uw bestrating.

Besparen door de kruipruimte te isoleren

Het isoleren van uw vloer of kruipruimte is een effectieve manier om energie te besparen. Het is een relatief eenvoudig proces en de kosten zijn over het algemeen laag. Naast besparing op uw energierekening heeft isolatie van uw kruipruimte het voordeel dat het vocht in de kruipruimte houdt en daarmee de luchtkwaliteit in huis verbetert. Het isoleren van uw kruipruimte kan op twee verschillende manieren. Hieronder worden de voor en nadelen en besparing van deze twee manieren beschreven.

De twee mogelijkheden voor kruipruimte isolatie

De keuze voor de verschillende isoleer mogelijkheden is afhankelijk van de grootte van de kruipruimte. Het meeste energie bespaart u door de onderkant van de vloer te isoleren. Een bijkomstig voordeel is dat de vloer hierdoor warmer aanvoelt wat weer zorgt voor meer wooncomfort. Een tweede optie is het isoleren van de bodem van de kruipruimte. Zowel vloer- als bodemisolatie zorgen voor energiebesparing en vochtregulatie, waarbij de eerste het effectiefst is. Heeft u een kleine kruipruimte (30 tot 35 cm) dan is de laatste optie het meest geschikt. Bij grotere kruipruimtes (hoger dan 35 cm) kunt u voor beide opties kiezen.

Energie- en geldbesparing

De mate van energiebesparing is voornamelijk afhankelijk van het type isolatie en maar in mindere mate van het isolatiemateriaal. Voor een maximale milieuwinst kiest u dus het best voor duurzame materialen. Vloerisolatie kan bij een oppervlak van 60 vierkante meter een besparing opleveren van 230 kuub gas per jaar; dit komt neer op ruim 150 euro. Als u de vloerisolatie zelf aanbrengt, dan kunt u de kosten binnen vijf jaar terug hebben verdiend. Laat u de isolatie aanbrengen, dan doet u hier zestien jaar over. Bij bodemisolatie is de besparing jaarlijks 170 kuub gas (ongeveer €110); deze kosten heeft u er ook in ongeveer zestien jaar uit. Natuurlijk hangt dit af van uw persoonlijke stookgedrag: hoe vaak u thuis bent en hoe warm u uw huis heeft. Als u hoger stookt en vaak thuis bent is de besparing uiteraard hoger dan wanneer u nooit thuis bent en een koudere temperatuur gewend bent.

Subsidies op kruipruimte isolatie

Tot slot is het interessant te kijken naar de verschillende mogelijkheden voor subsidies wat betreft isolatie. U kunt bijvoorbeeld isolatie laten aanbrengen tegen een verlaagd BTW tarief bij uw aannemer en het is mogelijk een bijdrage te ontvangen van de gemeente voor het verzamelen van advies van verschillende partijen.

Meer informatie over het isoleren van uw kruipruimte? Isolatie-Bedrijf uit Antwerpen staat voor u klaar.

Tips voor een duurzame keuken

Voor veel mensen is de keuken niet meer alleen de plek waar gekookt wordt, maar vormt het meer een verlengstuk van de huiskamer waar ook echt in geleefd word. Omdat deze zo intensief gebruikt wordt zijn er vele opties om de duurzaamheid van uw keuken te verhogen. Als u toe bent aan een nieuwe keuken dan zijn er veel mogelijkheden om deze nieuwe keuken energiezuinig en duurzaam te maken. Wilt u wel een duurzamere keuken, maar wilt u deze niet vervangen? Ook dan zijn er genoeg besparingstips die u makkelijk kunt toepassen. In samenwerking met ABC Renovation.

Een nieuwe duurzame keuken

Als u een nieuwe keuken uit gaat zoeken is het goed om te kijken naar kookopties die het milieu zo min mogelijk belasten. Het draait dan voornamelijk om de hoeveelheid energie die keukenapparatuur verbruikt en de duurzaamheid van de bouwmaterialen van de keuken. Een duurzame keuken is verder doorgaans opgebouwd uit losse elementen zodat ze makkelijk afzonderlijk te vervangen zijn. Het liefst kiest u voor een materiaal wat in de toekomst hergebruikt kan worden om zo de hoeveelheid afval te verminderen. Naast de constructie van de keuken is het natuurlijk belangrijk om zelf zo zuinig mogelijk om te gaan met apparatuur, water en energie.

Iedere keuken een duurzame keuken

Wilt u geen nieuwe keuken maar wel een duurzame keuken? Geen probleem, er zijn veel manieren om elke keuken duurzamer te maken. Dit is mogelijk door hele simpele veranderingen zonder grote, ingrijpende verbouwing. Het ligt voor de hand, maar de eerste maatregel die u kunt nemen is zuinig zijn met (warm) water; laat de kraan niet onnodig lopen en gebruik bijvoorbeeld een thermoskan om koffie en thee warm te houden.

Energiebesparing

Energie besparen maakt ook deel uit van een duurzame keuken. U kunt erop letten dat u kookt met de deksel op de pan en de afwasmachine alleen laat draaien als deze vol is. Zet de koelkast op een koele plek neer, uit de zon en niet naast de oven, en laat deze en de vriezer een graadje warmer staan. Gaat er iets kapot in de keuken, vervang dit dan door een energie- of waterzuinige versie en zo verandert uw keuken stukje bij beetje in een duurzamere variant. Om het milieu zo min mogelijk te vervuilen is het belangrijk om afval te scheiden en biologisch afbreekbare afwasmiddelen te gebruiken. Tot slot kunt u uw keuken een duurzame keuken maken door bewust te kijken naar wat u eet. Koop producten in recyclebare verpakkingen, eet zo veel mogelijk seizoens- en streekproducten en kies er bijvoorbeeld voor een dag per week vegetarisch te eten.

Dak vernieuwen: verschillende methodes en prijzen

Er komen veel dingen kijken bij het vernieuwen van een dak en er zijn veel verschillende methoden en opties. Een dakrenovatie is kost veel tijd en geld, maar geeft uiteindelijk veel wooncomfort. Er zijn in principe twee opties voor het vernieuwen van uw dak: het vervangen van de dakbedekking en het plaatsen van een overzetdak. Hieronder zijn deze methoden kort uitgelegd met de bijbehorende prijzen. Welke optie het beste bij u past hangt af van het type dak, de constructie, uw budget en natuurlijk persoonlijke voorkeur. Verder zijn er door FRCE Dakwerken uit Brussel een aantal nuttige tips beschreven waar u op moet letten en aan kunt denken bij het vernieuwen van uw dak.

Vervangen van de dakbedekking

U kunt kiezen voor het vervangen van de dakbedekking als de dakconstructie zelf nog goed in orde is. Bij deze methode wordt de buitenste laag van uw dak vervangen voor een nieuwe en kan eventueel tegelijkertijd aandacht besteed worden aan verbeterde dakisolatie of het plaatsen van een geschikte onderdak.

De kosten

De prijzen voor het vervangen van de dakbedekking variëren van €75-€150 per vierkante meter, afhankelijk van het type dakbedekking. Het tegelijk aanbrengen van isolatie heeft natuurlijk een meerprijs, maar op de lange termijn zal u dit terugverdienen met een verlaagde energierekening tot wel 25%. Is de dakconstructie of andere onderdelen van het dak aangetast en moeten deze vervangen worden dan kunt u rekenen op een flinke verhoging in de prijs. Een tip om de kosten van de renovatie te drukken is het hergebruiken van de goede oude dakpannen in het nieuwe dak. De kosten van het vernieuwen van een dak is natuurlijk sterk afhankelijk van de specifieke situatie. Bij de meeste aannemers is het mogelijk vrijblijvend een offerte aan te vragen zodat u een beeld krijgt van de prijzen van het renoveren van uw dak.

Een overzetdak plaatsen

Het plaatsen van een overzetdak is een goede optie bij verouderde dakbedekking (leien, golfplaten) waarbij de dakconstructie nog goed op orde is. Ook kan deze optie gekozen worden uit financiële overwegingen, het is relatief snel, eenvoudig en goedkoop te realiseren. Een overzetdak bestaat uit een lattenconstructie met daarop lichtmetalen dakpanelen die bovenop het bestaande dak wordt geplaatst. De prijzen voor een overzetdak zitten rond de €50-€60 per vierkante meter. Een voordeel van deze optie is dat het huidige dak niet afgebroken hoeft te worden, wat de arbeidskosten en –tijd aanzienlijk verlaagd. Let u bij deze optie op dat de afwatering goed geregeld is, anders kunt u last krijgen van condensvorming en waterschade.

Beperk het warmteverlies in uw huis door isolerende deuren

Er kan veel warmte verloren gaan door de kieren van deuren en dit is zonde van uw energieverbruik en de energierekening. De voordeur is een van de grootste warmteleks van uw huis. Het is mogelijk uw huidige voordeur te isoleren of te kiezen voor een goed isolerende deur. In samenwerking met Mertens Ramen en Deuren, hieronder een overzicht van de mogelijkheden.

Isolatie van uw huidige deuren

U kunt ervoor kiezen kleine isolatie aan te brengen op de bestaande deuren van uw huis. Dit is een makkelijke en relatief goedkope oplossing die voor flink wat energiebesparing kan zorgen. Verreweg de simpelste isolatie oplossing voor uw deur is het plaatsen van een tochtstrip of tochtbanden. Deze zorgen voor het afdichten van de kieren rondom uw deur en beperken zo het warmteverlies. Een tochtstrip plaatst u aan de onderkant van de deur en bestaat in vele verschillende varianten. Een tochtband is een zelfklevende band die rondom deuren en ramen geplaatst kan worden. Dit is een minder elegante oplossing, maar erg effectief in het tegenhouden van warmteverlies.

Isolerende glasfolie

Naast de kieren rondom de deur is glas in de deur een groot warmtelek. U heeft de optie het glas te vervangen voor speciaal isolerend dubbelglas of een ondoorzichtig isolerend materiaal, maar kunt er ook voor kiezen speciaal isolerende folie aan te brengen op het glazen deel van uw deur. Deze isolerende glasfolie is makkelijk zelf aan te brengen, verkrijgbaar bij de doe-het-zelver en niet duur.

Plaatsen van een nieuwe isolerende deur

Wilt u het op de beste manier aanpakken? Dan kunt u kiezen voor het plaatsen van een nieuwe isolerende deur. Dit is op het eerste gezicht geen goedkope optie, maar op de lange termijn zal het zorgen voor geldbesparing op uw energierekening. Het assortiment isolerende deuren is tegenwoordig erg groot en het is verstandig u van tevoren te oriënteren naar de mogelijkheden.

De juiste kiezen

Er zijn isolerende deuren beschikbaar in verschillende materialen, denk bijvoorbeeld aan hout, metaal en kunststof. De mate van warmte isolatie van de deuren wordt weergegeven in de zogenaamde U-waarde; hoe lager deze waarde hoe groter het isolatie-vermogen. Over het algemeen geldt, hoe dikker de deur, hoe beter deze isoleert. Bij het uitkiezen van de deur kunt u letten op de verschillende keurmerken en certificaten als het SKG-IKOB en VMRG keurmerk. Naast deze eigenschappen kunt u letten op de duurzaamheid en veiligheid van de deuren.