De buitenzijde van de gevel isoleren

Wanneer u er voor kiest om de buitenzijde van uw gevel, dit kan dit uw woning zijn maar ook uw onderneming, te isoleren spreken we dan ook van na-isoleren. Dit omdat er normaalgesproken bij de bouw van een pand al sprake is geweest van isolatie aan de binnenkant van het gebouw. Bij het isoleren aan de buitenzijde kunt u onder meer kiezen voor het aanbrengen van het gewenste isolatiemateriaal met een bepleistering er bovenop. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een extra muur op te trekken als gevelbekleding.

Wat een reden is of aanleiding kan geven om de buitenzijde van de gevel te isoleren, is dat via deze gevel veel warmte verloren gaat. Door te isoleren bespaart u op de stookkosten, zoals gas, en ontziet u het milieu. De kosten van het isoleren van de buitenzijde van de gevel kunnen op het moment zelf wat hoog uitvallen, maar op de lange termijn levert dit juist geld op doordat uw gasrekening omlaag gaat. U bent in dit geval af van vochtproblemen en het pand ziet er bovendien als nieuw uit.

Bent u op zoek naar een specialist in gevelisolatie? Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes voor isolatie via de website van Boomer. Via Boomer vergelijkt u vrijblijvend maximaal 5 offertes.

Welke manieren zijn er?

U kunt de buitenzijde van uw gevel op verschillende manieren laten isoleren. Zo kunt u er voor kiezen om uw gevel ecologisch te laten isoleren. Dit is een milieuvriendelijke manier van isoleren en is iets wat tegenwoordig steeds meer wordt toegepast. Het ecologisch isoleren houdt in dat bij de productie van deze materialen weinig energie wordt gebruikt en op het moment dat de levensduur van het isolatiemateriaal verlopen is, dat deze dan volledig composteerbaar of recyclebaar wordt.

Naast de milieuvriendelijke isolatie kunt u ook crepi gebruiken. We spreken van crepi of gevelbepleistering wanneer de fundering niet verbreed mag worden en waarbij de ramen al geplaatst zijn. Dit is een snelle en goedkopere manier van isoleren op het moment dat u het werk niet zelf gaat uitvoeren. Een andere manier is het isoleren van de buitenzijde van de gevel met steenstrips. Dit geeft een uitzicht van bakstenen en biedt tegelijkertijd de voordelen van crepi.

U kunt er ook voor kiezen om echte bakstenen voor de buitengevel te gebruiken. In dit geval moet er meestal eerst een extra fundering geplaatst worden en kan er overwogen worden om de oude buitenmuur af te breken als dit nodig is. Dit is alleen een goede oplossing op het moment dat u grondig wilt renoveren. Tenslotte kunt u de buitenzijde van uw pand isoleren door middel van een houten gevelbekleding. Dit geeft een pand een natuurlijke uitstraling en daarbij kan er gekozen worden voor diverse, voor buiten geschikte, houtsoorten voor een extra mooie look. Bij deze methode worden isolatieplaten op de muur vastgemaakt en vervolgens worden verticale latten op de gevel geplaatst.

Subsidies op isolatie

Wanneer u uw woning of pand, aan de buitenkant, gaat isoleren is het goed om te weten dat u hiervoor ook subsidie van de overheid kunt krijgen. Er zijn geregeld subsidies beschikbaar op o.a. spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Welke subsidies voor isolatiewerken in aanmerking kunnen komen kunt u vinden op het internet. Hier kunt u ook terugvinden aan welke voorwaarden de isolatie moet voldoen. Een andere mogelijkheid is om navraag te doen bij uw gemeente om erachter te komen of u recht heeft op subsidie. Het is namelijk mogelijk om naast de subsidie van de landelijke overheid, ook nog extra subsidie van de gemeente te verkrijgen.